l.matviichuk@lutsk-ntu.com.ua

Матвійчук Людмила Юріївна

Основне місце роботи

Факультет митної справи, матеріалів та технологій

Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи

Завідувач кафедри, Професор

Місце роботи за сумісництвом

Факультет митної справи, матеріалів та технологій

Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи

Професор

Матвійчук Людмила Юріївна, д.е.н., проф., завідувачка кафедри туризму та готельно-ресторанної справи

Написати повідомлення
Написати повідомлення

Матвійчук Л.Ю. (17.09.1980, м. Луцьк). Закінчила Волинський державний університет імені Лесі Українки (2002), доктор економічних наук (2013 р.), професор туризму та цивільної безпеки (2015). Стипендіат Кабінету міністрів України для молодих учених (2014-2015), Стипендіат Верховної ради України для молодих учених (2014-2015). Керівник науково-дослідних держбюджетних тем: № 0112U000291 «Обґрунтування комплексної програми розвитку туристично-рекреаційної сфери у транскордонних регіонах» (2012-2014). та № 0112U000291 «Методологія створення геоінформаційної системи туристично-рекреаційних ресурсів» (2015-2016).Експерт конкурсу держбюджетних робіт МОН України за секцією раціональне природокористування (2016-2022). Експерт Національного агентства забезпечення якості вищої освіти зі спеціальності 242 «Туризм» (2021-2023). Член Галузевої експертної ради за спеціальністю 242 Туризм (з 2023). Гарант ОНП "Індустрія туризму та гостинності"

У 2002 році закінчила Волинський державний університет імені Лесі Українки за спеціальністю «Біологія».

Кандидат географічних наук з липня 2008 р. Дисертацію захистила у спеціалізованій вченій раді Львівського національного університету імені Івана Франка (м.Львів). ДК № 047941.

Вчене звання доцента кафедри охорони праці та безпеки життєдіяльності присвоєно у листопаді 2010 року. 12 ДЦ 023751.

Доктор економічних наук за спеціальністю 08.00.06 «Економіка природокористування та охорони навколишнього середовища» з травня 2013 року. Дисертацію захистила у спеціалізованій вченій раді Луцького національного технічного університету (м. Луцьк). ДД 002058. Тема дисертації «Організаційно-економічний механізм раціонального використання та охорони туристичних ресурсів».

Вчене звання професора кафедри туризму та цивільної безпеки присвоєно у грудні 2015 року. 12 ПР № 010993.

З 2021 року по теперішній час – завідувач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЛНТУ;

2020-2021 рр. – завідувач кафедри соціальної та економічної географії Волинського національного університету ім. Л. Українки;

2018-2020 рр. – професор кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЛНТУ;

2015-2018 рр. завідувач кафедри туризму та цивільної безпеки ЛНТУ;

2014-2015 рр. – професор кафедри охорони праці та безпеки життєдіяльності ЛНТУ;

2013-2014 рр. – керівник навчально-наукового центру післядипломної освіти ЛНТУ;

2010-2012 рр. – докторант кафедри менеджменту та маркетингу ЛНТУ;

2008-2010 рр. – доцент кафедри охорони праці та безпеки життєдіяльності ЛНТУ;

2003-2008 рр – викладач кафедри екології Луцького біотехнічного інституту Міжнародного науково-технічного університету;

1996 – 2002 рр – студент Волинського державного університету ім. Л. Українки.

Учасник міжнародного проекту «Промоція та захист природної спадщини міських та прибережних територій Жешува та Луцька» (2021-2022 рр).

Учасник міжнародного проекту академічної мобільності «CEPUS» (індивідуальна стипендія, липень 2022 рр).

Учасник міжнародного проекту COMUS («Community-Led Urban Strategies in Historic Towns») project (Франція, 2016-2018 рр). (Розпорядження ЛМР від 12.07.2016 р. № 381).

Формування регіональних програм розвитку індустрії туризму та гостинності, забезпечення якості продукції та послуг індустрії гостинності, розробка регіональних стандартів якості індустрії гостинності, формування та впровадження туристичних проектів, раціональне природокористування, організаційно-економічні механізми раціонального використання та охорони туристичних ресурсів, сталий розвиток сільського зеленого туризму.

Статті Scopus

2024

  1. Yuliia Dashchuk, Liudmyla Matviichuk, Tetiana Zubekhina; (2024) Glamping as a tool for sustainable tourism development of protected areas:Ukraine’s experience. Sport i Turystyka. Środkowoeuropejskie Czasopismo Naukowe. Central European Journal ; Vol. 7 ; Issue 3 ; pp. 113-132 / URL: http://dx.doi.org/10.16926/sit.2024.03.07
  2. Tetiana Zubekhina, Olesia Dyshko, Liudmyla Matviichuk, Yuliia Dashchuk (2024) Virtualization of museums as an element of the modern education of young tourist specialists. Sport i Turystyka. Środkowoeuropejskie Czasopismo Naukowe. Central European Journal ; Vol. 7 ; Issue 2 ; pp. 123-137 / URL: https://doi.org/10.16926/sit.2024.02.06

2023

  1. Matviichuk, L., Liutak, O., Dashchuk, Y., Lepkiy, M., Sidoruk, S. (2023). INFORMATION SYSTEM FOR DIAGNOSTIC COMPETITIVENESS OF THE HOSPITALITY INDUSTRY OF THE REGIONS OF UKRAINE. Informatyka, Automatyka, Pomiary W Gospodarce I Ochronie Środowiska, 13(4), 132–138. / URL: https://doi.org/10.35784/iapgos.5394
Статті Web of Science

2023

  1. Matviichuk, L., Lepkyi, M., Dashchuk, Y., Sydoruk, S., & Mezentseva, I. (2023). Approach to formation of enogastronomic tourism based on the geographical indication system. Journal of Geology, Geography and Geoecology, 31(4), 689-701. / URL: https://doi.org/https://doi.org/10.15421/112265

2022

  1. Вахович І., Матвійчук Л., Смаль Б. (2022). РОЗВИТОК ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА ЗАХОДИ ПОСИЛЕННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ. Financial and Credit Activity Problems of Theory and Practice, 6(41), 494-502. / URL: https://doi.org/10.18371/fcaptp.v6i41.251512

2021

  1. Lepkyi M., Matviichuk L., Lysiuk T., Tereshchuk O., Podolak, V. (2021). A model for the development of high quality training of tourism professionals through the use of computer 3D-tours. Journal of Geology, Geography and Geoecology, 30(1), 90-99. / URL: https://doi.org/https://doi.org/10.15421/112109
  2. Дащук Ю., Матвійчук Л., Лепкий М., Сидорук С. (2021). ФІНАНСУВАННЯ СФЕРИ КУЛЬТУРИ, ТУРИЗМУ ТА КРЕАТИВНИХ ІНДУСТРІЙ В УКРАЇНІ: МОЖЛИВОСТІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ. Financial and Credit Activity Problems of Theory and Practice, 5(40), 620–630. / URL: https://doi.org/10.18371/fcaptp.v5i40.245257
  3. Матвійчук Л., Барський Ю., Лепкий М., Карпюк І., Подоляк В. (2021). НАПРЯМИ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ. Financial and Credit Activity Problems of Theory and Practice, 4(39), 570–577. / URL: https://doi.org/10.18371/fcaptp.v4i39.241444
Вітчизняні фахові наукові видання

2024

  1. Матвійчук Л.Ю., Корсак В.І., Книш С. (2024) Розвиток партнерських відносин між субєктами індустрії гостинності в умовах євроінтеграційного вектору України. Економічний форум. Том 14 № 2.
  2. Чепурда Л., Чепурда Г., Матвійчук Л. (2024). Досвід застосування інноваційних технологій в практиці реалізації методів стратегічного маркетингу в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (2 (12), 68-76. / URL: https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(12).2024.9
  3. Cидорук С.В. Матвійчук Л.Ю., Подоляк В.М. (2024) Підвищення якості управління технологічними процесами маркетингових комунікацій у готельно-ресторанних комплексах. Український економічний часопис. №6. 132-137 / URL: https://journals.dpu.kyiv.ua/index.php/economy

2023

  1. Старинець О., Шестель О, Матвійчук Л. New trends in the formation of excursions in Ukraine. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry. № 3 (9) 2023. С. 66-70. / URL: https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(9).2023.11
  2. Матвійчук Л.Ю. (2023) Значення інновацій в розвитку готельного господарства регіонів України. Збірник наукових праць: «Економічні науки». Серія «Регіональна економіка». Випуск 20 (79). C. 158-165. / URL: https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/1999767
  3. Сидорук С.В., Матвійчук Л.Ю., Лепкий М.І. (2023) Особливості стратегічної діагностики сфери HORECA у військовий період. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. Науковий журнал. №2 (8). С. 5-12. / URL: https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(8).2023.1
  4. Матвійчук Л., Корсак В, Смаль Б., Зубехіна Т. (2023) Project approach as a tool for ensuring the competitiveness of the hospitality industryof Ukraine Том 1 № 3. Економічний форум / URL: http://e-forum.lntu.edu.ua/index.php/ekonomichnyy_forum/issue/view/41
  5. МАТВІЙЧУК, Л., ЛЕПКИЙ, М., ЖАДЬКО, О. (2023). ІНТЕГРАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ СУБ’ЄКТІВ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ. Товарознавчий вісник, 1(16), 255-262. / URL: https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2023-17-21

2022

  1. Дащук Ю.Є., Матвійчук Л.Ю. Туристична політика в умовах сьогодення: досвід України. Економіка та суспільство: електронний журнал. 2022. № 36. / URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1122
  2. Матвійчук Л.Ю., Васильченко А. О., Дащук Ю.Є. Функціонування кластерів сільського туризму як інструмент розвитку регіонів України. Економічний форум: науковий журнал. 2022. №1. (1), С. 3-10. / URL: https://doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2022-1-1
  3. Васильченко А. О., Матвійчук Л.Ю. Аналіз міжнародного досвіду використання інструментів формування кластерних систем. Часопис економічних реформ науково-виробничий журнал. № 1 (45), 2022, 14-24. / URL: https://rep.polessu.by/bitstream/123456789/25259/1/Analiz_mizhnarodnogo_dosvidu…
  4. Матвійчук Л.Ю., Лепкий М.І., Подоляк В.М. (2022). Аналіз формування гастрономічного бренду міста Луцька. Товарознавчий вісник: збірник наукових праць. Випуск 15, частина 2 / Редкол.: ред. Пахолюк О.В., відп. секретар Передрій О.І. Луцьк. С. 104-113. / URL: http://tovvisnik.lutsk-ntu.com.ua/index.php/tovvisnik/issue/view/11
  5. Матвійчук Л.Ю., Смаль Б.А (2022). Стратегічні засади підвищення конкурентоспроможності продукції та послуг індустрії гостинності регіону. Товарознавчий вісник, №1 (15), 7-20. / URL: http://tovvisnik.lutsk-ntu.com.ua/index.php/tovvisnik/article/view/192
  6. Матвійчук Л.Ю., Дащук Ю.Є. (2022). Європейський вектор сталого розвитку індустрії гостинності України. Економіка та суспільство, (45) / URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-45-28
  7. Матвійчук Л., Чепурда Л., Чепурда Г. (2022). Перспективи впровадження системи управління безпечністю та якістю продукції ресторанного господарства. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, 2(6), 9-14. / URL: http://www.journals.chdtu.ck.ua/index.php/itsf/article/view/61
  8. Матвійчук Л., Смочко Н., Ільїна О. (2022) Перспективи розвитку індустрії гостинності регіонів України в сучасних умовах. Економічні науки: зб. наук. праць Луцького НТУ. Серія «Регіональна економіка». 19 (75) Луцьк: РВВ Луцького НТУ / URL: https://doi.org/10.36910/2707-6296-2022-19(75)-20

2021

  1. Матвійчук Л.Ю., Лепкий М.І., Молнар-Бабіля Д.І. (2021). Регіональний аналіз розвитку готельного господарства в Україні. Економіка та суспільство. №31. / URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/738/710
  2. Матвійчук Л., Чепурда Л. (2021) Регіональні аспекти забезпечення якості продукції та послуг індустрії гостинності. Економічні науки: зб. наук. праць ЛНТУ. Серія «Регіональна економіка». 18 (71) Луцьк: РВВ ЛНТУ / URL: https://doi.org/10.36910/2707-6296-2021-18(71)-13
  3. Матвійчук Л.Ю., Смаль Б.А (2021). Регіональні аспекти розвитку конкурентних переваг індустрії гостинності. Економічні науки: збірник наукових праць ЛНТУ. Серія «Регіональна економіка». Випуск 18 (71). Луцьк: ІВВ ЛНТУ, С. 169-179. / URL: http://e-region.lutsk-ntu.com.ua/index.php/ekonomichni_nauky/issue/view…
  4. Матвійчук Л., Лепкий М., Молнар-Бабіля Д. (2021) Регіональний аналіз розвитку готельного господарства в Україні. Економіка та суспільство. 31. 2021. / URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/738/710
  5. Matviichuk L., Karpiuk I. (2021). Search for prospects for the development of the hotel business on the example of the regions of Ukraine. Technology Audit and Production Reserves, 4 (4 (60)), 24–28. / URL: http://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.237162
  6. Матвійчук Л.Ю., Смаль Б.А (2021). Формування туристичних кластерів як напрям підвищення конкурентоспроможності індустрії гостинності регіону. Науковий економічний журнал «Актуальні проблеми економіки», №5 (239), 2021, С. 6-16. / URL: https://eco-science.net/wp-content/uploads/2021/05/05.21._note_ukr_Matv…
  7. Лисюк Т.В., Матвійчук Л.Ю., Лепкий М.І. (2021). Інноваційні інформаційні технології туристичних підприємств. Економічний форум, 1(3), 78-87. / URL: https://doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2021-3-11
  8. Матвійчук Л.Ю., Кравчук І.М., Лепкий М.І. (2021). Розвиток готельного господарства в структурі туристичних дестинацій України. Економічний форум, 1(4), 54-61. / URL: https://doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2021-4-8

2020

  1. Матвійчук Л.Ю., Чепурда Л.М. (2020) Формування доступного середовища інклюзивного туризму. Економічний форум. Луцьк: РВВ ЛНТУ. №2. С.74-81. / URL: https://er.chdtu.edu.ua/bitstream/ChSTU/3191/1/113--3~1.PDF
  2. Сидорук С.В., Матвійчук Л.Ю., Лепкий М.І. (2020) Прикладний характер особливостей транспортного перевезення туристів інклюзивного типу. Збірник наукових праць Дніпровського національного університету залізничного транспорту імені академіка Всеволода Лазаряна «Review of transport economics and management». №3 (19). С. 137-146.
  3. Матвійчук Л., Барський Ю. (2020) Факторний аналіз розвитку готельно-ресторанного господарства на рівні регіону. Економічні науки: зб. наук. праць Луцького НТУ. Серія «Регіональна економіка». 17 (67) Луцьк: РВВ Луцького НТУ. С. 132-142. / URL: https://doi.org/10.36910/2707-6296-2020-17(67)-33
Тези доповідей

2023

  1. Матвійчук Л. Ю., Жадько О. А., Смаль Б. А. Європейський досвід забезпечення сталого розвитку туризму в сучасних умовах. Матеріали ХІV міжнародної науково-практичної конференції «Туристичний та готельно-ресторанний бізнес в Україні: проблеми розвитку та регулювання» 23–24 березня 2023 року м. Черкаси С. 60- 62. / URL: https://er.chdtu.edu.ua/bitstream/ChSTU/4446/1/%D0%9C%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D…
  2. Матвійчук Л. Ю., Жадько О. А. Роль України у формуванні нової культури подорожей. Туризм в Україні: виклики та відновлення: Зб. Матеріалів Міжнародного туристичного форуму, Київський національний економічний університеті імені Вадима Гетьмана, м. Київ, 21–22 березня 2023 року. К. : КНЕУ, 2023. 337 с. С. 148-151. / URL: https://kneu.edu.ua/userfiles/Department_of_Administration_and_Marketing_Person…
  3. Матвійчук Л.Ю., Смаль Б.А., Жадько О.А. Перспективи використання сакральних об’єктів Олики в індустрії туризму. Сакральне та туризм: матеріали міжнародньої науково-практичної конференції (Київ, 28 квітня 2023 р.) К.:ТОВ «Геопринт», 2023. 325 с. / URL: https://iaseed.eu/wp-content/uploads/2023/05/zbirka-sakralne-ta-turyzm.pdf
  4. Матвійчук Л. Ю., Жадько О. А., Смаль Б. А. Інтеграційні процеси індустрії гостинності волинської області в умовах війни Міжнародний форум «Індустрія гостинності: стан, тенденції розвитку та перспективи галузі в умовах війни». 19-21 квітня 2023 р., Львів Національний університет «Львівська політехніка» / URL: https://lpnu.ua/tur/mizhnarodnyi-forum
  5. Матвійчук Л.Ю., Смаль Б.А., Жадько О.А. Забезпечення безпеки як умова сталого розвитку туристичних територій в Україні. Проблеми гарантування безпеки людини в умовах сучасних викликів: матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції, 23-24 березня 2023 року. Луцьк: ІВВ ЛНТУ, 2023. 223 c. / URL: https://sci.ldubgd.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/11646/1/0%D0%97%D0%B1%D1%96…
  6. Матвійчук Л. Йонік А. Тренди ресторанного обслуговування туристів в регіонах України в сучасних умовах. Матеріали II Міжнародного науково-практичного семінару «Альтернативний туризм». 21 вересня 2023 р., Львів, ЛДУФК ім. І. Боберського. / URL: https://www.ldufk.edu.ua/news/u-ldufk-imeni-ivana-boberskogo-21-go-veresnya-vid…
  7. Матвійчук Л. Ю., Жадько О. А., Смаль Б. А. Тренди конкурентоспроможності індустрії гостинності. ІІ Міжнародної науково-практичної конференції, 28 квітня 2023 р., Дніпро, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара. С. 115-116. / URL: https://www.dnu.dp.ua/docs/ndc/2023/materiali%20konf/13_%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B…
  8. Матвійчук Л. Ю., Жадько О. А., Смаль Б. А. Європейський досвід забезпечення сталого розвитку туризму в сучасних умовах. Реалії та перспективи розвитку індустрії гостинності в умовах інтеграційних процесів: тези доповідей VІ Всеукраїнської науково-практичної конференції (24 березня 2023 р). Мукачево: РВВ МДУ, 2023.77 с. С. 42-44. / URL: https://msu.edu.ua/wp-content/uploads/2023/05/%D0%97%D0%B1%D1%96%D1%80%D0%BD%D0…
  9. Шевчук Р. М., Матвійчук Л. Ю. Основні виклики для агро-туристичних проектів у громадах України під час військового стану. Світові досягнення і сучасні тенденції розвитку туризму та готельно-ресторанного господарства: матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції, м. Запоріжжя, 10 листопада 2023 р. [Електронний ресурс] : колектив авторів; за заг. ред. проф. В. М. Зайцевої ; Електрон. дані. – Запоріжжя: НУ «Запорізька політехніка», 2023. – 1268 с. 740-744. / URL: https://zp.edu.ua/uploads/dept_s&r/2023/conf/1.6/TtaGRG-2023.pdf
  10. Мисливець І. В., Матвійчук Л. Ю. Перспективи розвитку готельного господарства в сучасних умовах. Світові досягнення і сучасні тенденції розвитку туризму та готельно-ресторанного господарства: матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції, м. Запоріжжя, 10 листопада 2023 р. [Електронний ресурс] : колектив авторів; за заг. ред. проф. В. М. Зайцевої; Електрон. дані. – Запоріжжя: НУ «Запорізька політехніка», 2023. – 1268 с. 740. С. 1052-155. / URL: https://zp.edu.ua/uploads/dept_s&r/2023/conf/1.6/TtaGRG-2023.pdf
  11. Матвійчук Л., Смаль Б., Панасюк А. Проектний підхід в розвитку замкового туризму на польсько-українському прикордонні. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Замки та палаци в туризмі» (Київ, 28 листопада 2023 р.). / URL: https://www.knlu.edu.ua/news-fakultet-turyzmu-biznesu-i-psykholohii/item/580-vi…
  12. Матвійчук Л., Корсак В. Розвиток туристичних дестинацій Волині в умовах невизначеності. Матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Сталий розвиток туризму на засадах партнерства: освіта, наука, практика». Львівський торговельно-економічний університет. (Львів, 23-24 листопада 2023 р.). / URL: https://www.lute.lviv.ua/akademija/novini/novina-detalnishe/article/stalii-rozv…
Зарубіжні наукові видання

2022

  1. Matviichuk L., Smal B. (2022). Integration directions to improve the competitiveness of the hospitality industry. Three Seas Economic Journal, 3(1), 123-128. / URL: https://doi.org/10.30525/2661-5150/2022-1-17

2021

  1. Matviichuk L., Karpiuk I. (2021). The factors of influence on the quality of tourist services in the region. Global Prosperity, 1(1-2), 32–39. / URL: https://doi.org/10.46489/gpj.2021-1-1-9

2020

  1. Matviichuk L., Barsky Yr., Sidoruk S., Surova N. (2020) Wsparcie finansowe przemysłu turystycznego Ukrainy w warunkach pandemii financial support of the ukrainian tourism industry of during the pandemic. Gospodarka i finance. Oficyna Wydawnicza Staropolskiej szkoły wyższej w Kielcach. / URL: https://stsw.edu.pl/wp-content/uploads/2021/03/zeszyt10_16marca.pdf